樓主: ninetenfortytwo

[新聞時事] 梁振英:群眾鬥群眾 帶來快感

回復 ninetenfortytwo #180 的帖子

你話無談判嘛。
boweiparts 發表於 2013-9-26 23:45
回復 rex4 #174 的帖子

如果89發生的在現在重演,你覺得還會有移民潮嗎?

講真句, 而家有冇人好似鄧小平咁蠢, 睇佢d後人, 個個衰晒, 唔信邪? 真係唔到你唔信!
回復 rex4 #183 的帖子

土匪黨至此無為中華民族做過一件好事。我相信以後也不會。
boweiparts 發表於 2013-9-26 23:45
回復 rex4 #174 的帖子

如果89發生的在現在重演,你覺得還會有移民潮嗎?

香港未必要走, 新移民好似李純恩咁, 幾為得香港講野, 香港重有希望, 可以爭取, 有內地人唔想冇咗香港.
回復 rex4 #186 的帖子

我覺得香港會慢慢被大陸同化。你睇選舉就明白,大陸有幾多人生活在香港。
boweiparts 發表於 2013-9-27 00:38
回復 rex4 #186 的帖子

我覺得香港會慢慢被大陸同化。你睇選舉就明白,大陸有幾多人生活在香港。

香港無腰骨的人太多, 但有腰骨的人也不少, 而深深明白自由可貴的也不少, 包括新移民,

新移民骨子裏是逆來順受, 會令無腰骨的香港人更冇腰骨, 但又令有腰骨的香港人更有腰骨, 這實在令到大陸d有良知的人大開眼介.

只要有腰骨的人不減少, 有腰骨的人就會增加.

再講, 當一個有真正有教養的人跟一個冇教養的人結婚, 佢地想自己的仔女似陳淨心同李天一定係似梁家傑同李純恩個女咁叻.

香港d名校, 大陸人幾多錢都去讀, 香港要多d名校, 就要靠有教養的香港人, 所以, 有這些有教養的香港人存在, 香港唔會變成大陸.

香港唔會慢慢被大陸同化也有可能因為林老師, 令大陸d有知識的人耳目一新, 第一次公開聽到同了解有教養的人同冇教養的人講粗口的分別, 亦嘆為觀止. 林老師係香港其中一個福氣.

有樣野香港人比唔上大陸人, 大陸人生活係一個充滿大話的國家, 佢地知邊個講大話比香港人叻.

討論

如要補充可用點評功能作補充,請勿刻意作出這種推帖行為發表於 2013-9-27 10:04
rex4 發表於 2013-9-27 09:21
香港無腰骨的人太多, 但有腰骨的人也不少, 而深深明白自由可貴的也不少, 包括新移民,

新移民骨子裏是逆 ...

明白! 謝謝提點! 我係無意作出這種推帖行為! 請諒!
ninetenfortytwo 發表於 2013-9-26 20:08
你論事時唔夠人講,就話人精神有問題,咁算係就事論事咩?
係唔係言之有物,大家有眼睇,唔通你跟人口水尾講嘢,做人肉錄音機,齋up冇理據,係言之有物呀?

邊有你咁叻呀, 又鬧人低能, 又鬧人愚鈍, 又鬧人so naive! 自己衰到要對人人身攻擊又唔敢認, 講來講去, 你都係想鬧人, 又邊夠你講呀?  
理據? 你尼種人就係, 啱你自己聽嘅就叫理據, 唔啱你自己聽嘅就叫「齋up冇理據」, 你又要無理取鬧但又要人同你講理據, 算乜嘢道理? 你真係不知所謂。

乜你唔係讚自己學問有素, 言之有物架咩? 原來只係咁呀?
ninetenfortytwo 發表於 2013-9-28 00:06
你呢d叫做剩把口,捩橫折曲,打橫嚟講,人身攻擊、理據唔係由你主觀去界定,自有其客觀定義,你為咗要拗贏,所以咪無所不用其極囉。

嘩! 乜你又出動到「捩橫折曲,打橫嚟講」! 正好形容番你自己喎。

你自己都識得講「理據唔係由你主觀去界定,自有其客觀定義」啦, 咁點解你又將啱你自己聽嘅就叫理據, 唔啱你自己聽嘅就叫「齋up冇理據」? 你尼種低劣態度就係你口中所講嘅「為咗要拗贏,所以咪無所不用其極囉」, 你所講嘅每一句, 正正係講緊你自己。 但係, 唔知包唔包括你自己讚自己「學問有素自然言之有物」果句呢?

ninetenfortytwo 發表於 2013-9-28 19:59
言之無物,言論無據,自以為是,徒靠仿傚!

挑!你講來講去都係果D廢話!費時再幫你推帖, 去下邊條link「招呼」你

http://141hongkong.com/thread-1242241-1-1.html

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-6-3 02:10