香港係法治地方, 無人可以凌駕法律

其實英國鬼奴化香港時, 亦留有少少智慧俾後人思考

如果用街坊既講法.. 邊有"絕對"公平公正"嫁... 唯有"尽可能"lor..
法庭工作,借用C兄所言, "社會不可能有絶對公義,只能有程序公義。因為我們不可能掌握每件案的事實,我們只能透過公平的法律程序來決定判案的事實基礎。所謂公義,很多時都只是某些人的意見而已。"  (theory of equity)

所以呢, 法律女神..係被蒙了眼嫁! 咁簡單既metaphor, 係人都明啦!

程序公義...亦唔係完美...自從阿印度包官姪女一案, 傷人案可非2條等事例就可見一班.....
以前做學師...有錢佬捐下錢..唔小心車死人..都冇事.如果係鵝..一早係壁屋同人吹水鳥...

好在小弟最後離開法律工作層面... (鵝亦主修商業法果邊)
相信長期接觸刑事案例既朋友, 或多或少會對法律體制失望吧........

不過呢, 講絕對性既話.. 也不太像追求知識既人既想法吧!?
ditch13 發表於 2013-5-3 00:50
對不起,不能向超過 72 小時的回覆帖評分! (如本主題沒有關閉,你仍可向頂樓評分!)

怕你搞咩
lich13 發表於 2013-5-4 01:13
依環鵝好弱 (esp. 刑事法)

商業法.鵝學果d野都過哂時...

乃咪可以去update下囉
lich13 發表於 2013-5-4 01:26
其實英國鬼奴化香港時, 亦留有少少智慧俾後人思考

如果用街坊既講法.. 邊有"絕對"公平公正"嫁... 唯有"尽 ...

乃有無聽過法律女神的一個坊間傳說
點解佢蒙眼, 攞劍同攞天秤呀
lawson. 發表於 2013-5-4 12:11

想吉你pat pat
lawson. 發表於 2013-5-4 12:09
乃咪可以去update下囉

冇啦

依家玩弟2範多
tankman 發表於 2013-5-5 00:22
弊在而家香港好似政治凌駕法治呢

點解你會咁講呢
ditch13 發表於 2013-5-5 01:34
冇啦

依家玩弟2範多

你日日都玩女架啦
e辦冰算
lawson. 發表於 2013-5-5 23:58
你日日都玩女架啦
e辦冰算

俾女玩多

依家少用嘛~

鵝一向好懶,好食懶非
點解你會咁講呢

你唔覺咩

自從97後...... 成為中西戰場

幫鬼佬打工果班 VS 紅色法官
律政司.....
點解你會咁講呢

你唔覺咩

幫鬼佬打工果班 VS 紅色法官
律政司.....
lich13 發表於 2013-5-28 10:17
你唔覺咩

因為人始終有"主見"/"偏見"
所以好多理論
都會preset左好多presumptions
其中好多包括左"主見"/"偏見"這樣無法估計的野
lawson. 發表於 2013-5-4 12:11

因為佢俾乜野證據都唔會睇,只會睇你俾佢啲金子夠唔夠重秤,如果唔夠秤的話,佢即刻攞把劍劈你
無技仔?法律都系同有錢人講話
法律始終都係有錢人玩D嘢
lawson. 發表於 2013-4-11 10:12
法律面前, 人人平等的正確意思係
係你有錢定無錢
唔會係判你win or lose的因素

法律面前人人平等?點解特首遷建可以不遷不拆而唐唐就要比人告?

宜家香港已經變曬~
wo8440 發表於 2013-7-30 11:36
法律面前人人平等?點解特首遷建可以不遷不拆而唐唐就要比人告?

宜家香港已經變曬~

你知道哂成件事咩
唔好齋睇報紙的片面報導而輪為某人的喉舌
回復 lawson. #39 的帖子

思歪上台後好明顯架啦! 香港係法治地方, 無人可以凌駕法律??
可能要移民去星州..

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-6-11 12:08