樓主: dvd_470

請問濫用公屋問題

smuck141 發表於 2013-7-25 01:01
打擊濫用公屋

首先,原來丟空間屋超過三個月可以被視作濫用公屋,房署有權終止租約同埋收番間屋,所以要 ...

阿爸冇住,阿仔有住,即係冇丟空,冇問題。
KingSir~ 發表於 2013-7-27 01:03
阿爸冇住,阿仔有住,即係冇丟空,冇問題。

濫用公屋的例子
可以參照這裡
http://www.housingauthority.gov. ... g-abuses/index.html

以你的例子, 由於老豆係租戶
而佢無住, 基本上已經可以算為丟空, 濫用
因為佢個仔只係准住人
lawson. 發表於 2013-7-27 10:41
濫用公屋的例子
可以參照這裡
http://www.housingauthority.gov.hk/tc/public-housing/tenancy-matters/c ...

阿爸冇住有好多原因,佢可能因病入院留醫,咁有冇問題呢?
KingSir~ 發表於 2013-7-27 12:38
阿爸冇住有好多原因,佢可能因病入院留醫,咁有冇問題呢?

視乎是否合理
多謝各位意見!那我再說明一點.一個原本4人住單位.期中三人已不在上止居住[其中一人是戶主]現在只剩下一人[可能是戶主兒子]及一個女仔[一定無名]止情況已超過8年.是否可用濫用公屋條例!
dvd_470 發表於 2013-7-28 18:49
多謝各位意見!那我再說明一點.一個原本4人住單位.期中三人已不在上止居住[其中一人是戶主]現在只剩下一人[可能是戶主兒子]及一個女仔[一定無名]止情況已超過8年.是否可用濫用公屋條例!

我認為係
因為報嗰陣係建基於你係四人單位
如果之後變咗得番一個人住
(最普遍係有個老死,有個嫁咗出去)
咁你就唔應該仲係霸住個四人單位
而應該自首等佢調你去單人單位
當然,事實上唔會有人咁做
但係唔代表咁係啱嘅
因為單人霸住個四人單位
變相令到啲真係要四人單位嘅家庭會等耐咗
smuck141 發表於 2013-7-29 00:21
我認為係
因為報嗰陣係建基於你係四人單位
如果之後變咗得番一個人住

其實, 我覺得有d古怪!
因為現行的房屋政策,須要每2年由戶主申報全家人的資料!
hkpkboy 發表於 2013-8-9 23:50
其實, 我覺得有d古怪!
因為現行的房屋政策,須要每2年由戶主申報全家人的資料!

你講得岩
其實係有唔少人"有意圖"地作出虛假申報
佢地以為小事, 最多俾返間公屋房署
但實情係可以被起訴的

就事件, 如果單位係容許4人居住
但戶主以及其他三人長久無係度住
已經算濫用情況
同埋容許其他人使用該單位
以經有違租約
隨時可以俾人收返間單位

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-6-11 19:28