畢業 3年 攞綜援年半 中大碩士 200次見工失敗

intermezzo 發表於 2011-2-17 16:15
讀書已經係渠特長囉播﹐而且(私人)教補習又唔使應付上司同事。如果連呢樣都做唔來﹐或者無心機做﹐都係繼 ...

佢乜野特長就唔知啦!
但補習要應付D細路仲慘過應付老闆喎!
800men 發表於 2011-2-17 16:26
佢乜野特長就唔知啦!

i agree

重有d家長

又係播﹗講得好﹗
800men 發表於 2011-2-17 00:26
佢乜野特長就唔知啦!

經驗之談﹖師兄係難搞o既細路定係家長﹖
intermezzo 發表於 2011-2-17 16:31
經驗之談﹖師兄係難搞o既細路定係家長﹖

同你差唔多啦!
800men 發表於 2011-2-17 00:35
同你差唔多啦!

我係乖仔來播﹐又無細路﹐唔似得師兄o甘清楚補習老師o既辛酸播﹗
【本報訊】經歷 200次見工失敗、揚言人生要重新開始的失業中大碩士畢業生梁健鵬,昨日終於有工開!阿鵬獲一家美容集團聘請,負責在旺角街頭做問卷調查,底薪 7,000元。記者所見,脫去西裝、一副斯文打扮的阿鵬首天開工表現醒神,態度積極,不少認出阿鵬的途人均祝福他能擺脫過去。

「小姐,可唔可以阻你一陣做份問卷?有獎品 o架!」阿鵬站在熙來攘往的彌敦道雅蘭中心對開行人路,不斷嘗試說服路過女途人停下做問卷,屢敗屢試。阿鵬說,昨早 11時開工後已成功做了約 10份問卷,因是首天上班,主管也沒有為他設下目標,他對自己的表現感到滿意。穿回運動外套、牛仔褲及波鞋的阿鵬,與穿着「招牌」見工西裝的「古肅 Look」相比,明顯年輕醒目得多。他說,有關工作是經商台節目《左右大局》介紹,為一間連鎖美容集團做市場調查,主要是在街頭做問卷,每天 11時開工、晚上 7時收工,底薪 7,000元,另加佣金。

阿鵬說,對找到工作感開心,不過亦笑言:「都好驚做唔嚟會再失業,又要再搵工!」記者問他是否滿意這份工作,他打趣說:「我就梗係想搵份 3萬蚊嘅銀行經理做啦!」由於正在工作,阿鵬不欲與記者詳談。記者隔遠觀察,部份途人認出阿鵬,經過時竊竊私語。在雅蘭中心一間健身中心當教練的 Leo說,阿鵬兩年多前曾在鰂魚涌分店玩健身,當時有教過他,雙方早已認識。他說,前日見阿鵬到健身中心借用電腦,曾上前打招呼,問問阿鵬近況,當時阿鵬說「近日比較忙」。至昨早 11時, Leo見他在樓下做問卷調查,即主動上前問候及鼓勵。 Leo說,見到阿鵬工作投入積極,不想打擾他,對他終於找到工作感到欣慰,希望他繼續努力。阿鵬長期失業已領綜援 1年半,找到工作後可望自力更生。阿鵬的故事經本報報道後,不少好心僱主伸出援手,他日前曾獲九龍灣一間餐廳聘為侍應,月薪亦是 7,000元,但他經考慮後未有接受職位。

intermezzo 發表於 2011-2-18 13:43
【本報訊】經歷 200次見工失敗、揚言人生要重新開始的失業中大碩士畢業生梁健鵬,昨日終於有工開!阿鵬獲一 ...

$7000蚊 請個碩士生做街訪, 唉... 抵....
intermezzo 發表於 2011-2-18 13:43
【本報訊】經歷 200次見工失敗、揚言人生要重新開始的失業中大碩士畢業生梁健鵬,昨日終於有工開!阿鵬獲一 ...

做唔做到3日都成問題
好毒既毒撚
C'Hing, take it easy and go easy on the poor guy.
800men 發表於 2011-2-18 14:23
$7000蚊 請個碩士生做街訪, 唉... 抵....

800兄, 鬼界王覺得此美容中心意不是在請他的人,
而只是在請他的話題效應而已, 有卓頭, 七千港元一個月有訪問有人傳有效應,, 很刌得來啊,
恐防一天他失去了新聞價值, 此份工作準定岌岌可危!

鬼界王 發表於 2011-2-19 06:16
而只是在請他的話題效應而已, 有卓頭, 七千港元一個月 ...

同06年扒王請巴士阿叔一樣

從話請阿鵬既多數係餐廳之類

但寫字樓或對應佢學歷既工則唔多

可見一班
鬼界王 發表於 2011-2-19 06:16
而只是在請他的話題效應而已, 有卓頭, 七千港元一個月 ...

對啊! 今早聽港台, 節目主持人也這樣說。
只覺得, 很多被商業化的事情, 都失去了原來的意義!
800men 發表於 2011-2-18 20:36
對啊! 今早聽港台, 節目主持人也這樣說。
只覺得, 很多被商業化的事情, 都失去了原來的意義!
...

阿鵬個名o甘臭﹐人地重肯請渠﹐唔通真係同渠講心咩﹗不過呢份工都叫做o岩渠個瓣﹐如果叫渠做埋數據分析就fit晒添﹗

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-6-2 22:41