盜用地址搞破產

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

我識有個人盜用我地址問銀行借左好多錢,我懷疑佢係預備借左唔環,念住破產咁,
咁我除左報警備案話佢盜用我地址外,
如果我去銀行備案,講佢可能會借左唔環搞破產,咁佢會唔會因我既報料備案,以令佢將來想搞破產唔成呢....??
想有相關經驗既ching解答 謝謝

首先要清楚
你點知有人盜用你地址先
同埋點解你話盜用個人, 諗住搞破產??憑咩咁講呢?
lawson. 發表於 2012-11-23 19:36
首先要清楚
你點知有人盜用你地址先
同埋點解你話盜用個人, 諗住搞破產??憑咩咁講呢? ...

近來大量佢銀行信用咭及貸款信件寄來我家,
佢有我度住址証明.........因佢好耐之前住過已搬離很久了,但佢一直無向銀行改住址,
諗住搞破產??憑咩咁講呢? 因我熟知這人背景和動機,以推段佢近兩個月多來的動作為破產鋪路
我以報警備案但差佬話佢可能唔記得改,差佬話如果我家因此事而有捐失我可跟備案編號向佢追討損失喎,
但我就覺佢特登唔改,好等唔還錢收數公司無咁快會搵佢麻煩
all088 發表於 2012-11-23 20:24
近來大量佢銀行信用咭及貸款信件寄來我家,
佢有我度住址証明.........因佢好耐之前住過已搬離很久了,但佢 ...

我相信你咁講佢即係舊租客/業主
其實係咁的情況下
根本唔須要理佢為乜,
衰啲講, 佢點又關你咩事呢
你要做的就係保障你自己
其實銀行一向有信寄黎搵佢
你有無彈返啲信返去銀行
唔彈的話又點解呢
唔屬於你的信, 你keep黎為咩, 對你無用架喎
如果你一早彈返d信
銀行根本一早搵左佢, 可能根本唔會有現在的情況
不過過去終歸過去
你要做的係將所有唔係你的信彈返俾有關機構
如果進一步穩陣啲
你可以直接通知有關機構
果個人己經再自幾時無係度住啦
要求佢地唔好再寄信黎
lawson. 發表於 2012-11-23 20:35
其實係咁的情況下
根本唔須要理佢為乜,

我一早彈返d信,寫無此人.......我無keep佢d信喎
但銀行繼續寄來,我也忍無可忍才備案
佢點又關我咩事呢......?佢搞衰野呃錢破產就唔好利用我家地址
衰啲講, 佢衰都行遠d啦
all088 發表於 2012-11-23 20:44
我一早彈返d信,寫無此人.......我無keep佢d信喎
但銀行繼續寄來,我也忍無可忍才備案
佢點又關我咩事呢... ...

佢當然唔岩
不過正如你所講, 關你咩事呢
所以我先講, 為自己, 應該點做
應該做的, 我上面都講左
請明白, 我無任何意圖話你
不過我係要問多啲先答到你啫
你都唔想我答埋啲大路廢話架, 係咪
lawson. 發表於 2012-11-23 20:49
佢當然唔岩
不過正如你所講, 關你咩事呢
所以我先講, 為自己, 應該點做

我想講佢用我地址搞衰野就有心靠害....就有關事啦
所以差佬話如果我家因此事而有捐失我可跟備案編號向佢追討損失
同C兄你又知5知其實好多大銀行同警方都係做野只跟情序辦事但效率唔多掂,先煩到我
all088 發表於 2012-11-23 21:30
我想講佢用我地址搞衰野就有心靠害....就有關事啦
所以差佬話如果我家因此事而有捐失我可跟備案編號向佢 ...

有程序做, 可能會煩啲耐啲
但點都一定好過無程序
其實警方係可以有進一步行動
不過好多時佢地懶, 先唔願做
所以我提議你做的
就係保障你自己的野
煩有時無可避免, 但保障自己話, 煩都要做
呢個個案係前租客搬家,選擇性向銀行,債主不更新地址,從以避免債主來信,我也曾退回寄給前住客律師樓信,,想知道這樣是否有效避債之道,如果有些法律程序是要personal service面交送達,銀行沒有債仔地址是會令送達,但是我估銀行可以向法院,申請substitute service如賣報紙銀行會有解決方法,搬家不是良方,另外陳振聰沒有向稅局更新地址案例,說明不更新地址對納稅人會產生嚴重後果。
呢個個案係前租客搬家,選擇性向銀行,債主不更新地址,從以避免債主來信,我也曾退回寄給前住客律師樓信,,想知道這樣是否有效避債之道,如果有些法律程序是要personal service面交送達,銀行沒有債仔地址是會令送達,但是我估銀行可以向法院,申請substitute service如賣報紙銀行會有解決方法,搬家不是良方,另外陳振聰沒有向稅局更新地址案例,說明不更新地址對納稅人會產生嚴重後果。
all088 發表於 2012-11-23 16:41
我識有個人盜用我地址問銀行借左好多錢,我懷疑佢係預備借左唔環,念住破產咁,
咁我除左報警備案話佢盜用我地 ...

你講係信用卡, 定係銀行貸款.
如果係銀行貸款, 冇你本人現身簽名, 銀行係唔會批.....
miniguy 發表於 2012-11-23 23:22
呢個個案係前租客搬家,選擇性向銀行,債主不更新地址,從以避免債主來信,我也曾退回寄給前住客律師樓信, ...

佢係新借,以前未借過錢架,
因我熟知這人背景和動機,以推段佢近兩個月多來的動作為破產鋪路....
但我沒真憑實據指証佢訛騙行為,差佬話佢可能唔記得改喎,所以如果我家因此事而有捐失我可跟備案編號向佢追討損失,但佢暫時不靠成刑事處理喎......
我以聯絡有關銀行叫佢更改住址啦,只係無比我報警備案編號比有關銀行,有無需要比呢??

lenovo567 發表於 2012-11-24 01:26
你講係信用卡, 定係銀行貸款.
如果係銀行貸款, 冇你本人現身簽名, 銀行係唔會批..... ...

信用卡和銀行貸款佢都近期做齊啦
all088 發表於 2012-11-24 11:45
佢係新借,以前未借過錢架,
因我熟知這人背景和動機,以推段佢近兩個月多來的動作為破產鋪路....
但我沒真 ...

其實備案編號無實質用途
如果你已經知會相關銀行
咁OK啦
lawson. 發表於 2012-11-23 20:35
其實係咁的情況下
根本唔須要理佢為乜,

呢個解答非常詳盡, 的確, 唔係自己的, 真係無必要查住
回應 all088 #1 的帖子

我認為要處理的問題有二:-
1.  如果呢個你識嘅人第日有因為行騙諸如此類嘅問題被警察查,佢用你嘅地址一段時間(越耐越可疑)、又話識你。咁多少都會令警方懷疑下你同佢係咪夾埋、串同等。唔係話你會被捕甚至被告,不過肯定好煩。
2.  民事方面,你唔做嘢的話,銀行或債主會照send 催收信、告票及法庭文件到呢個人嘅last known address。最後甚至執達吏會上門封嘢。都係嗰句,唔係話封你嘅嘢,不過好煩咯!

解決方法
1.  報警留低紀錄係非常對嘅,不過記得要落薄,記低警察號碼等資料,避免到時話無你報警紀錄。傳真都可以報警ga ma.
2.   銀行信不要是但話"無此人"就退回。你要白紙黑字話俾佢地聽該名人士已經遷出,地址不詳。請勿再寄有關信件文件來此地址。否則向金管局投訴。如有法庭告票文件,更加要退回有關法院的Registry, 說明退回理由。不要退回銀行或其代表律師,你明點解ga la!

上述辦法應可大幅減少有關問題帶來的各種煩惱。

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-6-3 00:02