請幫忙,$$問題

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

$$

請幫忙,:
我朋友借給另一朋友4XXXX元,寫明每月需付3里息,他到現在都沒有還~!
可如何追回?

我知借出去既的$$,要當收不回,可是我現在財困..!
問: 1.) 有犯香港法例嗎.?
2. ) 如可追回,?  

首先係你朋友借俾人定你借俾人先
如果係你朋友, 你財困又關佢事?

回正題, 所有金錢之間的糾紛
除非涉及欺騙成份, 如果唔係一般都算犯法
不過你當然可以追
如果金額低於hk$50,000, 你可以去小額錢債審裁處提出申索
如果金額超過hk$50,000, 你就須於區域法院提出申索
kenneth_hing 發表於 2013-1-21 01:16
$$

請幫忙,:

少於50000元港幣的欠債
可以於小額錢債審裁處追討
地址:香港港灣道灣仔政府大樓4樓
有職員會協助你填寫表格
之後會通過法庭將申索書傳送至被告人
然後排期於法庭處理

注意:若然欠債連利息至今合共已超過50000元
則需要到區域法院興訟
因為小額錢債審裁處最高只能賠償50000元

欠債本身並不牽涉刑事成份
因此無所謂「犯法」之說

欠債還錢,理所當然
但是要注意的
是你們雙方有否訂下何時還款的協議
比如雙方協議借款僅須於10年後才歸還
10年未過的話,你當然不能追討

若然雙方沒有明確協議還款期
則根據普通法
借款人還款的責任
在收到借款的一刻已經衍生

回應 smuck141 #3 的帖子

小額錢債審裁處提出申索
區域法院提出申索

要比幾多$$ 毛可以OPEN FILE ?
kenneth_hing 發表於 2013-1-22 00:25
回應 smuck141 #3 的帖子

小額錢債審裁處提出申索

小額錢債審裁處(出票加派票):$120
區域法院(出票):好似 $1045

lawson. 註言 (2013-1-22 11:23):
區域法院係$630
高等法院先係$1045

補充內容 (2013-1-23 00:20):
哈,謝,老地真係好少去
回應 smuck141 #5 的帖子

去區域法院 提出申索 ,是否如小額,差不多.?
如附檔中信件,WIN 數大嗎???
kenneth_hing 發表於 2013-1-22 14:48
回應 smuck141 #5 的帖子

去區域法院 提出申索 ,是否如小額,差不多.?

區域法院(地院)同小額嘅程序有好大唔同

地院容許與訟雙方有律師代表
所以地院嘅法官作為「裁判」嘅成分多啲
等雙方自己提供證據,打餐飽

小額因為唔會有律師代表
個官處理案件嘅時候
唔係純粹等兩方自己打
而係自己要「落場」問雙方攞證據
從而盡力揾出事實真相

同埋地院訴訟有自己一套程序要跟
由入狀書,交換文件,證人供詞,審訊
呢啲全部要做,因此會好耐先審
小額因為冇咁多程序
通常第一堂(俗稱過堂)個官會俾啲指示
跟住番嚟第二堂(大約三個月後)就會審

最後,你會贏定輸
第一,我睇唔到你嘅附檔文件
第二,我地呢度唔提供法律意見架
大圍法庭會睇嘅野,我已經喺上面講咗

回應 smuck141 #7 的帖子

真係去區域法院(地院)打,律師$ 麵比唔少?  
小額嘅好似WINNER 機會大了,,!
kenneth_hing 發表於 2013-1-25 00:12
回應 smuck141 #7 的帖子

真係去區域法院(地院)打,律師$ 麵比唔少?  

小額啲官
十個有九個未開波就狂叫雙方和解
通常佢地會焗啲人收一半當無數
又會兇你話打落去唔知邊個會贏,好大風險
不如和咗佢算
等佢做少啲野
非常唔負責任

同埋小額啲官質素好參差
分分鐘輸咗都唔知輸乜
要咗上訴又要使錢又要等

地院嘅話,好難講話要使幾多律師費
因為間間收費都唔同,可以差好遠
而且又唔知你個申索嘅複雜性
所以講唔到話會使幾多錢
不過要記住,地院輸咗,要俾對方律師費
即係輸家俾DOUBLE架(自己同人地)

smuck141 發表於 2013-1-25 00:30
小額啲官
十個有九個未開波就狂叫雙方和解
通常佢地會焗啲人收一半當無數

其實, 相關的金額係4萬幾加息
唔算係一個大數目
仲要唔知有咩証據証供
我會老實咁講, 如果係地院搵律師打
唔係咁值, 因為基本上你的律師費會大過條數
(當然win你可以追埋律師費, 不過你都要自己俾左先)
所以小額會比較適合

不過正如smuck所講
係小額會比較難去預測結果
所以樓主要考慮這些因素
lawson. 發表於 2013-1-25 10:51
其實, 相關的金額係4萬幾加息
唔算係一個大數目
仲要唔知有咩証據証供

等於唔洗追~~!?
kenneth_hing 發表於 2013-2-1 00:52
等於唔洗追~~!?

我由始至終都無叫你唔追
我同smuck都只係分析
你應該係邊度追啫
我講得好清楚架喎
其實能否收回都無乜關係......
係"你朋友"借咗錢比"另一朋友".....而你現在財困, 請問他/她能否收到錢與你財困有何關係?

PS: 少餅莫怪老餅在捉字蝨, 其實只是老人家覺得邏輯上有問題而已.
回應 oldcake #13 的帖子

其實受害人是我,,!
是我借給朋友~! @@...
kenneth_hing 發表於 2013-2-3 01:40

其實受害人是我,,!

哈哈,好似南宮夫人信箱咁•••••我「有個朋友」失戀••••••其實係自己!我有個朋友好似有性病!!
kenneth_hing 發表於 2013-2-3 01:40

其實受害人是我,,!

哈哈,好似南宮夫人信箱咁•••••我「有個朋友」失戀••••••其實係自己!我有個朋友好似有性病!!
其實去小額錢債真係好過搵律師~~
回應 kenneth_hing #14 的帖子

師兄,第一先睇下你朋友有無能力還?
如果無能力還,嬴左官司都收唔到錢,這時最重要的考慮。
回應 lawson. #10 的帖子

可唔可以先去小額處打, 如果真係輸左, 再去地院打.唔知得唔得??
189198 發表於 2013-2-3 12:17
其實去小額錢債真係好過搵律師~~

去小額同搵律師
根本係兩回事
去唔去小額係取決於你申索的金額係幾多
搵唔搵律師, 係睇你想唔想攞個法律意見
同埋搵人幫你手處理
所以唔好混為一談

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-6-11 18:27