影印本

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

請問各位C-hing, 一般嚟講, 影印(photo-copy)嘅document, 可唔可以成為evidence??

可以
不過訴訟各方可對其真實性作出爭議
同時, 亦可以就其証供的比重爭議
lawson. 發表於 2013-6-11 12:45
可以
不過訴訟各方可對其真實性作出爭議
同時, 亦可以就其証供的比重爭議 ...

咁........
唔要COPY,  而係 正本,
訴訟各方 一樣 可對其真實性作出爭議  ??

肥叔叔 發表於 2013-6-11 16:14
咁........
唔要COPY,  而係 正本,
訴訟各方 一樣 可對其真實性作出爭議  ??

其實任何文件
都可以爭議其真實性
不過如果係正本
或者係政府發出的文件
相對地爭議性會較低
lawson. 發表於 2013-6-11 17:54
其實任何文件
都可以爭議其真實性
不過如果係正本

即係...其實樓主既問題...... 已不存在
fiveinches 發表於 2013-6-11 01:20
請問各位C-hing, 一般嚟講, 影印(photo-copy)嘅document, 可唔可以成為evidence??

根據《證據條例》(香港法例第8章)
有啲證據只需要副本已經可以被採納做證據,例如:
(一)屬公共性質嘅文件(例如田土廳登記冊)
(二)銀行紀錄
(三)香港天文台紀錄
另外,有好多其他種類文件(不能盡錄,自己睇條例喇)
例如政府化驗師嘅證明書、外地國家嘅條約或者文告
只要經由相關人仕核證,文件嘅副本會自動被接納做證據而唔需要提供原本

一般嚟講,唔可能籠統講副本係咪就會不被接納
一定要睇究竟唔接納一份文件(正本或副本)嘅理由
例如正本都唔係大哂(例:偽造遺囑)
相反,法庭唔會純粹因為文件係副本所以唔接納做證據
如果反對方只係可以叫法庭因為文件係副本就唔接納
而唔能夠提出其他該副本文件唔可靠嘅地方
法庭係會鬧到反對方失暈,話佢地晒時間

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-6-11 14:39