多口講一下大陸酒店業利潤

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

好多CHING 成日北上, 對於大陸同區酒店開得太多, 會唔會唔够做而做唔住???
唔理多少星星, 酒店都分為三大區作為主要收入來源, 以前有幸做過酒店收購分析, 所以知小小同大家分享下.
酒店收入主要由: A住宿, B餐飲, C娛樂(服務)三大部份.
先請各位CHING發表一下最易虧本的, 同最易賺錢入係A/B/C邊個, 我再同大家直接講, 同講點解好嗎...

依家同朋友協商一D代理問題, 如果成功可能要成日上大陸, 所以會盡快講完佢.
回復 wetvwet #1 的帖子

我諗要睇你地個costing點定.
回復 fiveinches #2 的帖子

冇你想像咁煩, 可以簡單一D, 唔駛下下做成本分析, 估計一下, 計大數便可以了.

補充內容 (2013-12-2 02:43):
注意: 我講大陸酒店, 唔係各地酒店, 因為中國特色問題,
目的係大家分享下, 唔駛咁認真計數.
回復 wetvwet #3 的帖子

我諗每一間洒店都唔同,,,,
有D係靠住宿,,,有D係靠餐飲;有D係靠娛樂.................
回復 wetvwet #1 的帖子

我諗住宿先...冇住宿,又何末餐飲, 娛樂??????????????
1娛樂(服務)
2餐飲
3住宿
回復 handsome1971 #6 的帖子

說的是容易虧損還是容易賺錢  

回復 handsome1971 #8 的帖子

最易賺錢係住宿,
除咗開發成本之外, 保修管理各項成本係最小的, 你可以想一下, 兩層以一層20間房計, 清洁整理最多用3個人便可以了, 仲可以係半日工, 而樓層服務員只係一層只要一個, 以優編輪更計, 兩層最多用5個人.
計一下人工要多少...當2000一個人比盡都係16,000元
兩層共40間房, 入住25%都10間, 當200元日, 一個月可以有60,000元收入,
唔計消耗同水電, 一個月毛利都有44,000元
如果係5星收成500/600至千多元一晚計, 你估可以賺多少...

可惜冇人回應, 如果唔係可以講比你知, 其他兩項點解唔係賺得多錢. 邊度係最易唔見錢.
回復 wetvwet #9 的帖子

咁點解唔係娛樂(服務)/餐飲最賺錢....你條數又點計???

先講娛樂
明面人流快, 收入大, 但係可以講有大部份時間空置, 二係成本(裝飾/保修)投入高, 損耗又大(用具類) 三係隱性開支高.
~你估保安費平呀, D保安公司同D部門人員, 公職人員消費就算可以收錢, 又可以收多少, 經理單簽酒水會小嗎?佢地周時要包囡囡添呀~
一張枱可以一晚收多少轉?? 打風時期開支同收入點平行呀! 所以多招港客, 早滿場係有惱的想法.

娛樂服務中K係可以賺錢的. 但收入唔穩定, 而支出基本上冇得小,  
SN小姐收費中, 又拆帳又拆佣, 又佔地方用水電又高, 皮都好重, 而樂室泳池之類可以話係干支.

最緊要係K客多, 入住即升, 一計數就可以講, 整合之下只可以係第二.

回復 wetvwet #11 的帖子

我同意住宿是最賺錢的。小弟有一半時間在外地,而其中外地又有超對一半時間在大陸,所以對酒店業務有一點認識。基本上大部份酒店入住率有4成的話便可以 break even. 桑拿利潤其實來自房費佔甚多;試想想一間房兩粒鐘收你二,三佰,翻房翻得多條數幾襟計。

不過補充一下,好多開在酒店內的桑拿場都係另外一個老板,每月付酒店租金而矣!
maniel 發表於 2014-1-1 13:34
回復 wetvwet #11 的帖子

我同意住宿是最賺錢的。小弟有一半時間在外地,而其中外地又有超對一半時間在大 ...

係酒店來講娛樂一定係最賺錢,因為百分之九十五係成包. 酒店收成包費.
我反而覺得C係最易蝕, 因為要“進貢”好多!

B 係最易蝕的, 主要係幾方面,
一係入貨問題, 買手好易出計, 一級貨同三級貨入貨價可以差非常多, 唔見錢易到唔易.
二係廚房, 師傅唔得或者出問題, 完全有致命影響;
三係客路, 早市係冇錢賺, 但唔開唔得, 午時比盡兩個鐘, 一張枱最多兩轉, 晚市至可以賺小小, 中式最賺錢係酒席,
四係開支大, 裝修唔小得, 用具多損耗大, 人員各方面係最多, 有冇客都唔可以少人

以上四項可以比較住宿同娛樂, 好易明白的.
國企同外資已經兩個世界!
但在大陸分別不大, 主要係管理上面分別, 但營運上都係以住宿收入最高, 變不了.
而大陸外資係資金厚, 人員都係大陸人, 而在大陸都仲要守潛規則,
大陸有一句叫做: "權不到, 財不到."
学习了,谢谢

et052 發表於 2014-4-24 20:51

係因為管理概念同制度題, 加上地方政策同社環境...所以好大唔同.
香港酒店以住宿為主, 以旅遊帶動.
大陸係娛槳帶動為主, 定價好有針對性.

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-6-12 08:37