仲有冇人玩黑膠唱片?

你睇重有得賣就知啦
我玩左幾十年都未停止過
我手上的LP約3000張,CD就有大約5000
不過LP仍是最靚聲的軟件
甚麽CD,SACD,XRCD,LPCD-45,LPCD-1630,HDCD,K2CD,Blu-Spec CD,HQCD
只要和原版LP一比,你就知咩叫"靚聲"喇

我的垃圾組合
前級:Audio Research SP-10II(胆機/改良過)
後級:McIntosh MC-240(兩部,2路電子分音推JBL)
LP唱盤Micro DDX-1500(直駒盤)
唱臂;SME 3009
MC唱頭ENON 160ML
MM唱頭:SHURE M-95HE,GRADO Green
MC放大:Ortofon
喇叭:JBL 4344(第一代鈷磁)
CD轉盤:SONY SCD-1
DAC:土炮(全胆)
黑膠仲有一大堆!但沒了唱盤!
肯定玩黑膠大有人在. 但睇長線的話應該是負增長了!
小乙哥 發表於 2011-6-10 23:58
黑膠盤要配舊式Hi Fi,但好難搵了,雙卡式錄音座,收音機,CD/VCD盤,仲要夠大至可以托起黑膠盤...
...

LP唱盤從未停止生產,全新/2手的仍很多
新一代(90年代)後的擴音機大都沒有Phono Amp(唱頭放大)
市面有獨立的Phono Amp出售,由千幾到過萬都有
新人我不建議你玩LP了,原因是找軟件困難,LP保養花功夫
我地D死老鬼玩左幾十年就冇計喇,因為同一張唱片(LP和CD比)
暫時未有一張CD可以贏LP,尤其古典音樂
女人街德發大厦最近開左間"X記唱片",好多黑膠LP
愛好LP人士留意喇
即使"DIGITAL RECORDING"的錄音,LP仍靚聲過CD

登錄/註冊後可看大圖
If you have time, should go for LP.

If you don't have time, focus on CAS.
無玩十幾年啦
我一日吾死都吾會放棄LP
我都有玩 我有儲開的 特別係儲鄧麗君 梅姐等.... 好正 佢地把聲沉中帶實 用黎試音一流 唔好話LP LD我都有玩 音色絕非一黎cd dvd可媲美
不懂啦 不懂啦
多謝分享............
I have some , 無玩十幾年啦.
想玩,但冇地方放部機~市面d幾合一既唱機玩得過嗎?2千多d有部~
takeoto 發表於 2011-7-2 19:20
想玩,但冇地方放部機~市面d幾合一既唱機玩得過嗎?2千多d有部~

玩呢D黑膠唱機係"浪費左D碟"
玩得黑膠的人是追求最完美的靚聲,平價唱盤唱機買來做咩???
幾千元的LP組合冇可能靚聲過CD的,如果你冇地方又吾肯俾咁多錢
玩CD算了吧

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-6-11 10:38