旅行保險是否一定要買?

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

各位CHING, 旅行保險是否一定要買?同埋是否最好同報名個間旅行社買最好?

用一百幾十將出門旅行時嘅風險,轉俾保險公司,抵過買六合彩,我本人實買!
幫旅行社買只係貪方便之舉,我會揾Agent買
daichu 發表於 2011-7-22 13:36
各位CHING, 旅行保險是否一定要買?同埋是否最好同報名個間旅行社買最好? ...

舉個例:有次我上雲頂時肚疴、由於你不是本地人、醫藥費成千幾蚊、好彩買咗旅行保險、之後claim番!咁你話呢!
多買個保險多買個心安囉
也給你的家人多一份保障呢
旅遊保險係一種保障, 冇人會迫你買, 但一般出門旅遊既人都慣性買番份; 旅行社買一定貴, 視乎你去邊度同去幾耐, 你可以搵agent, 例如:AIA/Prudential 等, 或者考慮下銀行, eg, hsbc, 恆生, 中銀等 (一般銀行都有優惠).
唔買冇話唔得既,不過我諗冇人會唔買,你去得旅行就唔好慳嗰一百幾十,唔好諗住點會死呀?個重點係會整親受傷,你知唔知好多國家既醫療勁貴,整損少少可能收你$500美金,有d病你冇保險佢唔會醫你,搏唔搏就自己諗。如果你買開保險有熟人就緊係搵佢買,claim錢過數都快手d,旅行社嗰d都冇乜問題,唔係藍十字就係AXA,貴又唔會貴好多!
請問 旅行保險 是否 全保 的買要幾多$      ???
AASAA 發表於 2011-7-24 08:39
請問 旅行保險 是否 全保 的買要幾多$      ???

旅行保險全保意思是包括財物損失,行程延誤,傷病住院費用,意外死亡等
保費係視乎旅行目的地,去幾多日!如束南亞4日,一百元左右,視乎賠償額而定!
一般保險既野, 其實真係唔想出事索賠, 但旅遊保險真係最好要準備, 行船跑馬三分險, 買左安心好多
旅行社買平D 定  靚女Agent買   平D   
AASAA 發表於 2011-7-25 20:50
旅行社買平D 定  靚女Agent買   平D

唔計平貴,幫Agent買專業D
Thank you all your reply .. CHING
daichu 發表於 2011-7-22 13:36
各位CHING, 旅行保險是否一定要買?同埋是否最好同報名個間旅行社買最好? ...

小弟每次出門都買,幾百蚊買個保障,玩得開心又放心。不過要小心有關保險條款尤其係經旅行社買的平價保險,一般醫療、失竊、旅程延誤等實有得賠,若然係重大事故,例如好似菲律賓慘劇,事主要證明完全殘廢才有較合理的賠償。而小弟慣用匯豐銀行及大新銀行的旅遊保險,唔係因為特別好或特別平,而係經信用卡響網上購買有折扣又方便。
我就會買囉....安心D咋...都試過係外國睇醫生claim到....
touch wood ...normally 都唔想係外國睇醫生既
如果係自己出門唔跟團,你可以自選買定唔買旅遊保險
但跟團出發既話,多數旅行社都要你一定要買,因為驚有咩事既話,佢地要無啦啦賠多筆
而旅行社通常幫你出旅遊保險既保障範圍就無咁齊全
建議如果係要買既話,都去d大既保險公司買
prudential 同 hsbc 都可以網上買,好方便

個人建議,無論長短途都一定要買,因為我有fd唔見銀包同錢,可以claim到$6000
有個小朋友去大陸探親入院,又可以cover,情況同3樓差唔多
evo3fire 發表於 2011-8-23 22:29
如果係自己出門唔跟團,你可以自選買定唔買旅遊保險
但跟團出發既話,多數旅行社都要你一定要買,因為驚有 ...
個人建議,無論長短途都一定要買,因為我有fd唔見銀包同錢,可以claim到$6000

多謝evo3fire參閱討論
不過呢句有D誤導『因為我有fd唔見銀包同錢,可以claim到$6000』,請留意!
遺失一般是不保事項,因不能界定有心定無意!
如果個個話唔見野都賠,你估保費收幾錢?
我聽日出門, 今晚買先
我諗一般都會買卦, 學其他ching講, 都唔爭在果幾百蚊啦

內容我都留意, 因為個trip性質唔同, 要求就會唔同

一般旅遊我就揀銀行買..因為方便

特別d咪搵agent傾囉
thx brothers for your helps~~ i am having fun in thai now!

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-6-11 17:13